Kell egy kis nyugalom…

 

 

A szorongás mindenki számára ismerős jelenség, mindenki átélte már valamilyen fenyegető, veszélyeztető helyzet kapcsán. Ilyenkor számos módon megváltozik a viselkedésünk: feszültek lehetünk, apróságok is aggodalommal töltenek el, érzelmileg labilisak, vagy épp agresszívek leszünk. A szorongás testi tüneteket is okoz. Alapvető kísérő tünet az izmok feszülése, mely akár a fájdalomig, néha a stresszt követő izomlázig is fokozódhat. Nem ritkán fejfájás, hasfájás, hányinger, heves szívdobogás, izzadás jelentkezhet magas szorongás esetén. Ezek a testi és lelki tünetek rövid és hosszú távon egyaránt kellemetlenek és károsak. Veszélyeztethetik a megszokott életritmust azzal, hogy nem tudunk olyan hosszan vagy megfelelő minőségben aludni, teljesítményünk és koncentrációs képességünk romolhat.

Fontos tehát, hogy amennyire lehet, tegyünk a stressz, illetve a szorongás ellen. Ennek sokféle módja van, megfelelő életmóddal, pihenéssel, a problémákkal való helyes megküzdéssel csökkenthető a napi stressz mennyisége. Ezen kívül léteznek régóta használt és bevált szorongáscsökkentő módszerek. Ide tartozik természetesen a rendszeres testmozgás, vagy épp a kiadós nevetés is.

Egy másik módszer a relaxáció, melynek sokféle formája létezik. A relaxáció alapvetően a testi-lelki ellazultság állapotát jelent. A relaxációs módszerek arra irányulnak, hogy megszüntessék a szorongás testi és lelki tüneteit, és abból a feltevésből (és tapasztalatból) indulnak ki, hogy amit elképzelünk, azt a testünk képes megvalósítani. (Gyakran pusztán attól megváltozik a szívritmusunk vagy a légzésünk üteme, hogy ráfigyelünk, és ha sokáig ásítoznak mellettünk, mi is előbb-utóbb ásítani fogunk. Néha elég csak a fogorvosi fúróra gondolni, és az átmenetileg enyhül a fogfájás.)

Mindenki képes megtanulni relaxálni, igaz nem mindenkinek megy egyformán könnyen. Nem véletlenül fogalmaztam úgy, hogy képesek vagyunk megtanulni a technikáját, hiszen ez valóban egy tanulási folyamat, nem elég egyszer kipróbálni, nem elég elolvasni a leírását, a valódi, mély relaxáció eléréséhez több hetes, napi gyakorlás szükséges.

 

A relaxációs technikák közül a legismertebb az amerikai Jacobson által kidolgozott progresszív relaxáció. A chicagói kutató módszerének lényege, hogy tudatosítja az izom feszülése és lazulása közti állapotot. Az ellazulást az izmok megfeszítésével kezdi, majd lépésről lépésre a megfeszített izmok ellazításával éri el a teljes testi ellazulást. Ezt követi aztán a teljes relaxáció.

A másik világszerte ismert, a berlini Schultz professzor által kidolgozott módszer az ún. autogén tréning, vagy koncentrált ellazítás.  Tréning, mivel rendszeres gyakorlással sajátítható el, illetve autogén, mert a folyamat szellemi úton, passzív koncentrációval alakul ki és halad előre. (Autogén azért is, mert saját erőinket mozgósítjuk.) Az autogén tréning hat gyakorlatból épül fel, ezek az izomlazítást, a vérkeringés harmonizálását, a szív és a légzés egészséges ritmusát, a hasi vegetatív központ nyugalmi működését és a feji, azaz agyterületi vérkeringés normalizálását célozzák.  A tanulási folyamat kb. három hónap, heti rendszerességgel szakember irányítja a tanulást, majd ezt napi otthoni gyakorlás egészíti ki. A befektetett energia meghozza gyümölcsét, már néhány hét után érezhetők a szervezetben a változások, arról nem is beszélve, hogy egy 10-15 perces relaxáció olyan pihentető és regeneráló lehet, mint 2-3 óra alvás. Nagyon sok betegségnél kipróbálták a módszert, és pozitív hatásról számoltak be. Nagyon jó a szorongás táptalaján kialakult lelki vagy testi tünetek kezelésére.

A módszer hatékonyságát és sikerét mutatja, hogy a rákos betegek kezelésében is használják, kiegészítve egy vizualizációs technikával, melynek segítségével felerősíthetők az immunfolyamatok. Hall (Pennsylvania Egyetem) ezt kísérletekkel is igazolta, a Simonton házaspár pedig kidolgozott egy módszert, mely során relaxált állapotban a képzeleti képek segítségével küzd a beteg a rákos sejtek ellen. Szerintük a gyógyuláshoz az jelenti az első lépést, ha a beteg felismeri, hogy hiedelmei és érzelmi reakciói is hozzájárulnak betegsége kialakulásához. A következő lépés ezeknek a reakciómódoknak a befolyásolása. A relaxációt azért tartják fontosnak, mert csökkenti a félelmet és a stresszt, ami már önmagában is jótékony hatású. Relaxált állapotban a betegség, illetve a kívánatos fejlemény mentális képét idéztetik fel a betegekkel, majd megkérik őket, hogy rajzolják ezeket le. E mentális képek elemzése hasonló az álmokéhoz; ezek nyelve szimbolikus és személyes. Egy szimbólum érzelmi jelentése egyénenként nagyon eltérő lehet, ezért arra buzdítják pácienseiket, hogy aktívan vegyenek részt az értelmezésben. A képek lerajzolásqa azért is fontos, mert így a változások jól nyomon követhetők akár több hónapon át is. Simontonék összességében megállapították, hogy a képek tartalma a beteg pillanatnyi lelkiállapotának megfelelően változik. Az általuk kidolgozott módszer számos országban elterjedt, hatásosnak bizonyuló kiegészítő módszer lett a daganatos betegségek terápiájában.

 (A módszerről magyar nyelven is megjelent egy érdekes, olvasmányos könyv „A gyógyító képzelet” címen.)

Novosad és Gdovinova hasonló módszerrel, vagyis relaxációs és imaginációs eszközöket felhasználva gyógyítja a fájdalom különböző formáit. A fájdalom képi megjelenítése szerintük hatékony fájdalomcsökkentő lehet. Mint látható, a relaxáció tökéletes elsajátítása az alapja más vizualizációs, imaginációs és meditációs technikáknak is.

 

A relaxáció  gyerekeknél és várandósoknál is alkalmazható gyógyító technika, komoly segítséget jelenthet számos gyermekkori szorongásos tünet enyhítésében, illetve a várandósság során az egészség megőrzésében és a szülésre való felkészülésben is.

 

Az áttekintés után nincs más hátra, mint kipróbálni a gyakorlatban is! Fontos arra felhívni a figyelmet, hogy autogén tréning és relaxáció tanítására csak arra képzett szakember jogosult, mert hozzá nem értők kezében a relaxáció akaratlanul is veszélyessé válhat.